Около 400 000 българи системно полагат нощен труд. Това заяви президентът

...
Около 400 000 българи системно полагат нощен труд. Това заяви президентът
Коментари Харесай

Шефът на КТ "Подкрепа": Около 400 000 българи си вадят хляба изключително тежко и с вредно влияние върху здравето

Около 400 000 българи редовно поставят нощен труд. Това съобщи президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов на полемиката: " За почтени условия и възнаграждение на нощния труд и попречване на следствията от него ", предава Нюз бг.

Заплащането на нощния труд е 25 стотинки на час и за Манолов това е най-големият проблем. Затова и от КТ " Подкрепа " слагат въпроса за нарастване на заплащането на нощния труд с не по-малко от 5-6% от минималната работна заплата (МРЗ) за час. По думите му - ясно е, че това на нищо не наподобява. Това, за което от КТ " Подкрепа " упорстват, е заплащането на нощния труд да бъде несъмнено и закрепено към справедливи данни, да вземем за пример - към минималната работна заплата.

Според синдикалния водач казусът е и с режима на неговото полагане, защото България е една от страните, които поставят максимален нощен труд. Това би трябвало да бъде лимитирано, тъй като той има извънредно тежко и нездравословно въздействие върху здравето на хората.

На въпрос, какви са вредите от нощния труд и по какъв начин те могат да бъдат лимитирани или отстранени, той разясни, че индивидът като биологичен субект е основан да живее денем и да спи през нощта. Всяко нарушаване на този темп води до нездравословни и обществени последствия.

Запитан по какъв начин би коментирал вчерашното съвещание на Съвета за интеграция на хората с увреждания и напрежението сред него и родитете на деца с увреждания, Манолов съобщи, че майките са скандирали " палач " и на други хора с колички и патерици, освен на него.

" Това го оставям на тяхната съвест и на тяхното образование. Нека скандират по мой адрес каквото изискат ", съобщи Манолов и добави, че не е човек, който би търпял обидно отношение към себе си.

Шефът на КТ " Подкрепа " оцени препоръчаните закони като прекомерно нескопосани, защото те са направени за обществената услуга като такава. Няма по какъв начин тези закони да сработят, а по-скоро, те ще влязат в колизия с цялата тази система.

" Майките на децата с увреждания са изрично заблудени и не се знае до каква степен са чели това нещо, което бе написано през вчерашния ден ", сподели още той и добави, че законите целят да заловен дребен откъс от повсеместен пейзаж, който няма да бъде завършен до край.

Манолов изрази вяра, че " този дребен скандал, в който е бил включен, ще бъде интензивен и позволен колкото се може по-бързо ".

Събитието " За почтени условия и възнаграждение на нощния труд и попречване на следствията от него " се провежда взаимно с Фондация " Фридрих Еберт ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР